Suroviny: 600 g hrubé mouky | 1 vejce | 2 dl vlažného mléka | 1 lžička soli | 1 kostka droždí | 1,5 dl vlažného mléka | 2 lžíce moučkového cukru
Postup:
Droždí utřeme s troškou cukru, až je tekuté, zalijeme 1,5 dl vlažného mléka a necháme v teple vykynout. Do mísy dáme mouku, sůl, vejce rozmíchané ve zbytku mléka a hotový kvásek. Ručně nebo hnětačem vypracujeme těsto. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme mouku, pokud je husté, tak přidáváme trošku mléka.
Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 50 minut kynout.
Po vykynutí odkrajujeme polévkovou lžící těsto na pomoučený vál. Rukou těsto rozmáčkneme na silnější placičku, zabalíme do ní borůvky (nebo jakékoliv ovoce) s cukrem a ukoulíme knedlíky. Spoje dobře umačkáme, aby nám náplň nevytekla. Knedlíky necháme na vále ještě 10 minut odpočinout a k vaření si připravíme široký hrnec či kastrol s mírně osolenou vodou.
Knedlíky vložíme do vařící vody a vaříme je asi 8 minut. Poté jeden knedlík vytáhneme a zjistíme, zda je hotový. Pokud ano, necháme tam ostatní jenom 8 minut. Pokud je ještě syrový, tak knedlíky vaříme déle. Přendáme knedlíky do mísy, každý knedlík propíchneme vidličkou skrz a omastíme máslem.
Zdroj: časopis Svět ženy - Pošli recept
Žádné komentáře:
Okomentovat