sobota 25. srpna 2012

Rýžový nákyp

Suroviny: asi 1 l mléka | 5 dkg másla | 5 dkg cukru | 1 kg rýže | 8 dkg cukru | 6 dkg másla | 3 žloutky | sníh ze 3 bílků | kompot nebo ovoce (U nás máme nejradši konzervované jahody nebo broskve.)

Postup: Do vařícího mléka dáme máslo, cukr a přepranou rýži, kterou vaříme do měkka. Kaši necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Vychladlou rýži a sníh z bílků přidáme k tomu. Rýžovou kaši dáváme do vymazané mísy a prokládáme ovocem. Pečeme asi hodinu.

Asi 6 porcí.

Zdroj: http://www.az-recepty.cz/ryzovy-nakyp-r229/

Můj tip: Mléko a cukr je vhodné dávat dle vlastního uvážení. Někdy se rýže uvaří hned, někdy později. Já nejradši vařím nákyp z rýže, která se prodává v porcovaných pytlíčkách. Pytlík roztrhnu a rýži vařím samostatně. Také každý z nás má rád jinak sladkou rýži. Já dávám radši méně cukru a sladím až na talíři.

Pokud se rýže nedá do pekáčku, pouze se uvaří v mléce s cukrem a máslem, je z ní výborná rýžová kaše. Ta se dá posypat např. skořicí nebo se může dát do misek, kde se na spodek umístí marmeláda.



Takto se mi nákyp vydařil.


Naservírovaný nákyp

Žádné komentáře:

Okomentovat