Suroviny: 500 g hladké mouky | 65 g cukru | 1 špetka soli | 250 ml mléka | 125 g másla | 1 kostka droždí | 2 kg švestek | 1 lžíce cukru krystal | skořicový cukr
Postup: Hladkou mouku, cukr a sůl promícháme. Mléko ohřejeme. Droždí rozdrobíme v mléce a spolu s rozpuštěným máslem přidáme k mouce. Hnětačem všechny přísady zpracujeme na hladké těsto. Zakryjeme ho a na teplém místě necháme zhruba 30 minut kynout. Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Těsto ještě jednou prohněteme a vyválíme ho na plechu vyloženém pečícím papírem. Navrch položíme švestky a lehce je do těsta zamáčkneme. Potom koláč necháme ještě kynout asi 30 minut. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) 35-40 minut. Upečený koláč posypeme krystalovým cukrem a podáváme.
Zdroj: http://www.recepty.cz/recept/svestkovy-kolac-kynuty-439
Žádné komentáře:
Okomentovat