Suroviny: 3 hrnky polohrubé mouky | 1 žloutek | 1 hrnek mléka | 25 g čerstvých kvasnic | 1 čajová lžička pískového cukru | špetka soli | 2 lžíce másla | hladká mouka na posypání válu | tuk na vymazání plechu | 1 vejce na potřeni | sůl a kmín na posypání rohlíků
Postup: Z kvasnic, poloviny vlažného mléka, cukru a 1 lžíce mouky připravíme kvásek. K osolené mouce přidáme žloutek, vykynuty kvásek, zbyle mléko a vlahé rozpuštěné máslo.Vypracujeme tužší těsto a zpracováváme je tak dlouho, až se na povrchu tvoři puchýře. Těsto necháme vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném vále obdélník silný asi 5 mm.Rozdělíme jej na trojúhelníky a ty srolujeme vždy od širší strany ke špičce. Rohliky můžeme ohnout do tvaru podkovy. Klademe je na tukem vymazaný plech a necháme je ještě chvilku vykynout..Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubší solí a kmínem ( nebo makem ).Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.
Zdroj: http://www.toprecepty.cz/recept/660-domaci-rohliky/
Žádné komentáře:
Okomentovat